baby

LEVEN MET LEV • 005

5 maanden baby Lev! Hoera! Maar oh boy. Het gaat zo hard. Het voelt als de dag van gisteren dat ik in dat ziekenhuisbed lag. Met een heel klein, minuten oud baby’tje in mijn armen. Ons kind. Om niets te vergeten en jullie up-to-date te houden zal ik iedere maand een ‘Leven met Lev’ blog de lucht in slingeren. Vandaag is mijn baby 5 maand! Lezen jullie mee?

IK:
..Voel al een paar weken dat het eraan zit te komen (letterlijk): mijn borstvoeding loopt af. Ergens breekt dat mijn hart, want ik had het graag nog even volgehouden. Maar aan de andere kant vind ik het vooruitzicht dat ik mijn lichaam straks weer voor mezelf heb ook een fijn idee. Ik weet niet wat het is met dat moederschap, zo vol met tegenstrijdigheden. Overdag krijg je nu de fles, en ’s nachts de borst. Hopelijk kunnen we dat zo nog volhouden tot je 6 maanden bent.

..Vind jou loslaten nog maar helemaal niks. Ik moet er niet aan denken om jou weg te brengen voor een nachtje logeren, of zelf ergens anders te slapen. Ik zie ontzettend op tegen jou naar de crèche brengen maar zal er binnenkort toch echt aan moeten geloven want ik:

..Ben sinds kort weer aan het werk. En dat is gelijk de volgende tegenstrijdigheid. Ik heb een ontzettend leuke klus gekregen die ik, heel eerlijk, nog lang niet had verwacht. Ik had gedacht dat werk zoeken nog wel even zou duren. Maar dit kwam op mijn pad en ik was direct enthousiast. Gelukkig was dat wederzijds en mocht ik aan de slag. Ik vind het geweldig. Super om weer mijn creativiteit op professioneel gebied kwijt te kunnen. Onder de mensen te zijn. Maar iedere keer als ik de deur uitstap en jou “achterlaat” bij papa, wil ik stiekem even huilen. Maar het is goed voor ons allebei. Dat we naast heel erg close, ook soms apart kunnen zijn.

..Begin, zo goed en zo kwaad als dat kan, te wennen aan het slaapgebrek. Echt wennen doet het natuurlijk nooit. Maar ik stel me erop in dat ik gewoon een paar keer per nacht wakker geschopt wordt. En als we dan allebei daarna snel weer in slaap vallen, is het best te doen.

..Ben onwijs aan het ontzwangeren. De afgelopen vijf maanden merkte ik er, afgezien van mijn emotionele instabiliteit, weinig van. Ik dacht: “HA! Ben ik mijn hormonen even te slim af.” Helaas, ook ik moet eraan geloven. Mijn haar valt uit, mijn huid speelt op en mijn baarmoeder is continu van slag. Oh me oh my ik hoop dat dit snel beter wordt, want ik word er een beetje vervelend van om overal waar ik kom een spoor van blonde haren achter te laten.

JIJ:
..Gaat zo ontzettend hard, lief kind. In 1 maand tijd ben je gaan rollen, schuiven en kruip je nu zelfs achteruit. Alle bewegingen ken je, je moet ze alleen nog goed combineren. Ik weet zeker dat je dan niet meer te houden bent en heel het huis door tijgert.

..Grijpt alles binnen handbereik en stopt het in je mond. Mama’s vingers, papa’s vingers, doekjes, speeltjes, knuffels en blokjes. Niets is veilig voor jouw grijpgrage handjes. Je bent ongelooflijk sterk en doet mama soms echt pijn. Als je aan mijn haren trekt bijvoorbeeld. Of je afzet met je voetjes vol in mijn maag. Ook kan je heel hard knijpen. Dus als we niet oppassen, heb je zo een stuk wang te pakken.

..Bent zo heerlijk ongenuanceerd en het levende bewijs dat schaamte aangeleerd is. Zonder enige vorm van gêne gaap, boer, poep en lach je. Gewoon puur, zoals je bent. Heerlijk vind ik dat. Het herinnert me eraan me ook niet zoveel meer aan te trekken van wat anderen van me vinden. Niet dat ik nu sta te scheten in de supermarkt hoor, maar you get the idea.

..Krijgt sinds kort kleine hapjes om te wennen aan nieuwe smaken. Je vindt ‘grote mensen eten’ bijzonder interessant en het liefst zit je met je neus bovenop papa’s of mama’s bord. Meekijken vind je geweldig, maar nog liever pak je wat er op zo’n bord ligt en smeert het in je haar. Ik denk dat je een echt “zelluf doen” kindje wordt, want nu al pak je het liefst de lepel uit mijn hand om hem vervolgens zelf in je mondje te stoppen.

..Begint nu echt te wennen aan het leven buiten mijn buik. Nog steeds ga je slecht op teveel prikkels, maar tegelijkertijd heb je ze ook nodig, je verveelt je snel (goh, van wie zou je dat hebben). Je gezichtje licht op als er een muziekje aangezet wordt. En als mama en papa dan ook nog meezingen of dansen kan je dag niet meer stuk.

..Wordt het liefst de hele dag geëntertaind. Je kan jezelf slecht vermaken. We proberen af te wisselen tussen speelgoed, je door de kamer te dragen, je te kietelen en je bezig te houden met gekke geluidjes en spelletjes. Maar het lijkt soms allemaal niet genoeg en je bent vaak gefrustreerd of uit je hum. Je wil zoveel meer dan je lichaampje kan op dit moment. Als iets buiten handbereik ligt, en je kan er niet naartoe kruipen, word je ontzettend boos. Je krijgt een rood hoofdje, begint te spartelen en gromt gewoon. Heel bijzonder, een grommende baby.

Maar zoals iedere maand het geval is, lijk ik ook deze maand nog meer van je te zijn gaan houden. Iedere dag denk ik dat dat niet mogelijk is, maar dan doe je iets heel kleins en boem. Daar gaat mijn hart. Ik stroom nog steeds over van een liefde waarvan ik eerder niet wist dat het bestond. Onvoorwaardelijk. Voor altijd. Wat je ook zal doen. Je bent mijn baby en zal dat blijven.

Liefs,
Esmee

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply