baby

Mijn kind hoeft niet door te slapen

In de eerste maanden van zijn leven gedroeg Lev zich als een hongerige, jetlagged, reiziger. Zijn main-focus was: voeden, voeden, voeden. En dan het liefst op de meest onhandige tijdstippen. Van 22:30 tot 03:30 bijvoorbeeld. Ik had nog nooit een baby gezien die zo tegen zijn slaap kon vechten, die zich zo druk kon maken als hij niet direct kreeg wat hij wilde. Naast het co-slapen (of ook wel: bovenop mama slapen) sloop er een andere gewoonte in. Namelijk borst-slapen. De snelste manier om Lev stil te krijgen was door hem te voeden, iedere keer dat hij begon te huilen. En vaak nam hij dan een paar slokjes om vervolgens uitgeput in slaap te vallen. Niet zo gek dus, dat zijn nummer 1 slaap-associatie de borst werd. 

Fastforward naar nu, wanneer Lev bijna 5 maanden is en nog steeds om de 2/3 uur wakker wordt ’s nachts. Ik dacht al die tijd dat hij echt honger en behoefte aan meerdere voedingen per nacht had. Dat is pittig, maar te doen. Hij ligt namelijk altijd naast me, dus het enige wat ik hoef te doen is mijn shirt omhoog trekken. Lev vindt zijn weg dan wel. Vervolgens vallen we op die manier samen weer in slaap. Dat is dus ongeveer 10 minuutjes wakker en weer verder slapen. Hij drinkt vaak ook niet echt, na een paar slokjes gebruikt hij mijn borst als speen. Praktisch wel. Het besef dat het ook anders kan, kwam pas een paar dagen geleden.

De eerste 2 maanden na zijn geboorte heb ik zo weinig geslapen, dat het me niet meer uitmaakte hoe hij sliep, als hij maar sliep. Dat ik zelf met een halve nekhernia en een ontbloot bovenlichaam op de tocht lag nam ik maar voor lief. We sliepen tenminste. Nu we allemaal weer iets meer bijgeslapen zijn, is er ruimte voor verbetering. Een paar dagen na zijn geboorte mocht hij eigenlijk al 5 uurtjes achter elkaar slapen, zo snel was hij op gewicht. Daar dacht meneertje echter anders over en ieder anderhalf uur was ik aan de beurt. Dat heeft hij ontzettend lang volgehouden. In principe hoeft hij nu ook niet meer wakker te worden voor voeding tussen middernacht en ochtend. Maar dat doet hij dus wel. En vaak ook. Gemiddeld zo’n 3 keer. Rond 00:30, 02,30, en 4:30. Om 06:00 begint voor hem de dag.

Zoals de titel van deze blog al aangaf: hij hoeft van mij dus echt niet door te slapen. Het is juist heel gezond als baby’s wakker worden, ze zijn namelijk zo jong nog helemaal niet toe aan lange rukken slaap. Dat hij dus een keer wakker wordt en een knuffel nodig heeft, of zijn speentje wil, vind ik helemaal niet erg. Met alle liefde geef ik hem dat. En als hij echt, echt honger heeft, krijgt hij natuurlijk ook gewoon voeding. En geloof me, als Lev echt honger heeft, dan weten niet alleen wij maar de hele wijk het. Laat ik voorop stellen dat wij Lev niet laten huilen. Nooit. Jengelen of mopperen wel. Maar zodra dat overgaat in echt huilen staan we gelijk naast hem. Huilt hij door ondanks een aai over zijn bolletje en zijn speentje opnieuw in zijn mond? Dan halen we hem uit bed en knuffelen we hem tot hij rustig is. Vervolgens leggen we hem weer neer en 9 van de 10 keer slaapt hij dan verder.

Goed, we laten hem dus niet huilen, maar willen eigenlijk ook “af” van het nog 3x per nacht voeden na middernacht. De realisatie kwam toen ik een artikel las over een kindje van 2 jaar dat nog 3 keer per nacht wakker werd voor een flesje. Dat was zo’n gewoonte geworden dat ze dat kindje niet meer van de fles afkregen. Een slaapcoach zei: “ze heeft geen honger, ze weet gewoon niet hoe ze anders in slaap moet vallen.”. Wat er bij mij toen viel was het kwartje. Lev heeft geen honger, hij associeert de borst gewoon met slapen. Zonder dat valt hij niet in slaap. Dus: sinds twee dagen geef ik hem geen voeding meer tussen 00:30 en 06:00.

Ik postte er al wat over op mijn Insta-stories, maar wilde er toch nog aandacht aan geven met iets meer woorden. Het laatste wat ik namelijk wil is dat het overkomt alsof ik mijn kind uithonger. Niets is minder waar namelijk. Zoals ik eerder zei: als Lev echt honger zou hebben zou hij niet zomaar opgeven. De afgelopen nachten huilde hij steeds 10 minuutjes (en gelukkig was het een klein huiltje, een groot huiltje zou betekenen: honger!) en viel dan weer in slaap. Wel wat onrustig, maar wat wil je. Hij moet nu echt nog leren hoe hij “door” kan slapen zonder borst. De tweede nacht ging nog beter dan de eerste. Hij “vroeg” nu niet meer om de borst maar accepteerde zijn speen gelijk. Hopelijk gaat het nu iedere nacht steeds beter en worden de momenten dat hij wakker wordt steeds minder. De borst-associatie begint in ieder geval af te nemen en daar zijn we al ontzettend blij mee. Dat maakt het voor papa namelijk ook een stuk makkelijker om Lev in slaap te brengen, zonder dat hij het op een krijsen zet.

Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen via Instagram, dus volg me vooral daar als je behoefte hebt aan tips en/of een herkenbaar verhaal.

Voor nu blijven we gewoon volhouden en hopelijk kunnen we over een tijd de volgende ‘hobbel’ nemen: Lev in zijn eigen bedje. Al heb ik daarmee stiekem niet zo’n haast (hihi).

Liefs,
Esmee

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Rory
    26/02/2018 at 10:03

    Ik las hier toevallig iets over in de Ouders van Nu (niet de nieuwste maar eentje daarvoor). Hetzelfde maar dan met de fles. Niet meer kunnen inslapen en überhaupt slapen zonder de fles. Dat meisje was twee jaar en nog steeds hetzelfde verhaal. Was heel interessant om te lezen. Ook wat ze hebben moeten doen om eraf te komen.

Leave a Reply